Hier krijgen ze de aandacht die ze niet verdienen: witte olifanten, Soda-Brücken, moderne ruïnes, zielige monumenten, grens-curiosa en andere verweesde plekken

zenden

Het mysterie van de schotel(s) van Stenigot

Stel, je boekt een tripje naar Mount Rushmore om die vier enorme, granieten presidenten te bekijken. Twee maanden later, kort voor vertrek, hoor je dat drie van de vier hoofden spoorloos zijn verdwenen. Wat doe je?

Iets vergelijkbaars overkwam me bij de vier schotels van Stenigot. De enorme paraboolantennes lagen decennia plompverloren in het Oost-Engelse landschap. In het hoekje van een weiland. Een beetje verstopt. Prachtig afgedankt.

Verstrooiing in Navo-verband

RAF Stenigot  was tijdens en na WO2 een radarstation van de Britse luchtmacht (RAF).  Vanaf  de jaren 50 maakte het station deel uit van Navo ACE High netwerk voor langeafstands-telefonie. Dit radiosysteem maakte gebruik van het troposferisch verstrooingseffect.

Hierbij worden radiosignalen – m.b.v. de schotels – hoog de troposfeer ingestuurd. De tropsfeer kaatst een deel van de signalen terug die door een ander station worden opgevangen. Het netwerk heeft tot eind jaren 80 dienst gedaan.

Op bezoek

Een korte trip in 2019 door Oost-Engeland zou natuurlijk langs Stenigot gaan. Ik had de foto’s van de vier schotels al zo vaak gezien, dat het voelde alsof ik een groepje oude bekenden op ging zoeken.

Wie januari 2020 met Streetview langs reed, zag nog 4 schotels!

Met Streetview was ik al een keer in de buurt geweest. Het leek echter of men 30 jaar geleden de komst van het Google-camerawagentje had zien aankomen, want de schotels lagen goed verstopt. Precies in het hoekje van het weiland.

.

Dag schotels

Kort voor vertrek zag ik een schokkende foto van mijn reisdoel. In plaats van vier, lag er nog maar één schotel! Drie schotels foetsie!

Ze bleken een paar maanden daarvoor te zijn verschroot. Het waarom van deze misdaad tegen de smaakmakers van het landschap bleef onduidelijk. De verdwijning bereikte pas na weken het lokale nieuws. De verontwaardiging was groot en de landeigenaar wilde niet reageren. Het blijft gissen, maar als je geen vage toeristen, bloggers, veteranen of buitenaardse wezens meer op je land wilt, dan ruim je ze alle vier op – zou je denken.

Om de volgende vlaag van opruimwoede voor te zijn, was de keuze simpel: beter één schotel dan geen schotel en dus bleef Stenigot in het reisschema.