Hier krijgen ze de aandacht die ze niet verdienen: witte olifanten, Soda-Brücken, moderne ruïnes, zielige monumenten, grens-curiosa en andere verweesde plekken

kabelbaan

Misplaatse kabelbaan Ax-les-Thermes

BAF!! Plotseling dook ie op, vol boven de weg. We waren aan het afdalen vanuit Andorra richting Ax-les-Thermes en nergens op voorbereid. Ik kende dit fiasco niet en nu vulde een bruut, ondergekalkt dalstation van een verlaten kabelbaan opeens ons uitzicht. Remmen, keren, uitstappen – vaste routine. Mijn eerste reactie: wat een vage plek voor zo’n groot station. Een smal dal, zonder enige bebouwing in de buurt en net voldoende plek voor een paar auto’s. Niet vreemd dat die lift niet meer in gebruik is. Als ie ooit al heeft gedraaid?

Omhoog kijkend in de richting van een mogelijk bergstation zie ik wat  mast nr. 1 moet zijn geweest. Er hangen wel kabels, maar die zijn van een hoogspanningsmast die hem gezelschap houdt.  Geen bordje met toeristische informatie, dus dat wordt huiswerk.

Samenvatting huiswerk

Begin jaren 50 van de 20-ste eeuw vindt burgemeester Salette van het kuuroord Ax-les-Thermes – een fanatiek rugby-speler – dat de bevolking in de winter veel te inactief is. Hij komt met een ambitieus plan om een kabelbaan aan te leggen vanuit Ax-les-Thermes naar het hooggelegen Bonascre. Wintersporten is in opkomst en dus ziet hij  volop mogelijkheden voor het stadje en de bewoners. De gemeente vindt het idee heel goed, maar het plan te duur. Dus kiest het voor een goedkopere versie: een kabelbaan vanuit Berduquet, een onbewoond gat 4 km (!) buiten Ax-les-Thermes, naar het 1000 meter hogere Saquet ten zuiden van Bonascre.

Hoewel de lift en het nieuwe skigebied in de beginjaren succesvol zijn, blijkt goedkoop al snel duurkoop. Niet alleen heeft de lift een kleine capaciteit en vreet ie stroom – hij ligt vooral onhandig ver weg van de bewoonde wereld. En dus is het eerste wat de nieuwe burgemeester begin jaren 60 doet na de dood van zijn voorganger Salette: Salettes oorspronkelijk plan alsnog uitvoeren. Er komt in 1963 een directe verbinding vanuit Ax-les-Thermes met Bonascre. De lift in Berduquet, onze lift, stopt als marginaal liftje al in 1979. Echter, onze lift stond wel aan de wieg van  ‘Ax 3 Domaines’ zoals het gerenommeerde skigebied nu heet. Bedenk dat wel, mocht je er ooit onderdoor rijden!