Hier krijgen ze de aandacht die ze niet verdienen: witte olifanten, Soda-Brücken, moderne ruïnes, zielige monumenten, grens-curiosa en andere verweesde plekken

kabelbaan

Speurtocht naar een kabelbaanruïne in Slowakije

SLOw Tatra lomnica kabelbaan verval gezien (11) - kopieEen in onbruik geraakte kabelbaan in de Hoge Tatra (Slowakije). Een parel die  niet in mijn archief zat – kan gebeuren – maar die met wat geluk en een scherpe blik toch boven kwam drijven.

Een knik in de lijn

Het begon in pension Slalom in Tatranska Lomnica waar een oude luchtfoto hing van het gebied; vergelijkbaar met het kaartje hiernaast. Mij viel direct de rare knik op1575427_orig tussen lift 1 en 2 en het gebrek aan bomen op de plek waar je lift 1 zou verwachten (in de witte cirkel). Voor een skipiste door het bos was de lege strook te recht. Ik durfde te wedden dat daar ooit een lift had gelopen. Van mijn gezin kreeg ik 25 minuten. Zij naar de rodelbaan van TatraBob, ik op zoek naar mogelijke sporen van een oude kabelbaan.

Grandhotel & bingo

SLOw Tatra lomnica kabelbaan verval gezien (20)Op mijn smartphone had al ik gezien dat het door mij vermoedde dalstation bij Grandhotel Praha zou zijn.  Het kon niet anders of dit hotel – met zoveel grandeur in de naam – was ooit initiatiefnemer of aanvoerkanaal voor de veronderstelde lift. Binnen vijf minuten had ik het hotel bereikt en bingo.

De hoofdprijs

SLOw Tatra lomnica kabelbaan verval gezien (6) - kopieMijn aannames waren juist en de beloning  was groot. Een prachtige ruïne, geen hekken, geen honden en geen camera’s, alleen die van mij. In het bijbehorende en eveneens gesloten bergstation was toevallig een tentoonstelling over de geschiedenis van deze kabelbaan, met zwart-wit beelden van stoere klimgeiten en Zwitserse ingenieurs met hoed. De onderste lift bleek na de val van het communisme, toen het tijd was voor groot onderhoud, te zijn verlegd voor een betere bereikbaarheid. Interessante materie, maar zoals wel vaker was het opsporen en ontdekken van de liftresten de hoofdprijs.