FRA Treport funicular curi gezien (4)In 2008 stuitte ik op een funicular in het Noord-Franse Le Tréport. Hij had splinternieuwe treintjes en fraaie tunneltjes maar verder niet echt iets bijzonders. Funiculars tegen, op en door de krijtrotsen zijn er wel meer en mooier. De verrassing kwam later – zoals wel vaker – toen ik ‘m nog even tegen het  felle Google-licht hield.

Opvallend was dat ie vanaf de 2e wereldoorlog tot 2006 niet in gebruik was geweest. Meestal is  zo’n langdurige drooglegging het definitieve einde. Toeristische bollebozen in het Franse havenstadje hadden echter goed ingeschat dat ze nog een mooie attractie hadden liggen.

x1pc_jqddVOWRkaEKaFQSjXZyHyQUQimMVd-PhHN0yxQTOy3MIFsLDFmp6Sd3ig1r66FH_IsVJizgQxMvxIWdj7z5GeDh9ZfSrIWTvfMIW6H8Jk2YW3EQAHei6io67FBFXG

de tunnels tijdens de jaren van verval

Curieus

Na een grondige restauratie rijden de treintjes sinds 2008 weer de rots op en af – precies een eeuw na de opening in 1908. Leuk, maar niet verrassend genoeg om in mijn bakje ‘funicular curieus’ te belanden. Dat heeft het lijntje te danken aan een initiatief uit de jaren ’60, toen het er compleet vervallen bij lag. Iemand kwam op het niet eens zo rare idee om een gondelbaan op hetzelfde tracé aan te leggen. De rails waren toen al verdwenen en omhoog is omhoog moet de bedenker gedacht hebben. Het werd om onbekende reden geen succes. Maar het leverde wel een uniek plaatje op.

FRA Treport funicular kabelbaan curi gezien (4)