Hier krijgen ze de aandacht die ze niet verdienen: witte olifanten, Soda-Brücken, moderne ruïnes, zielige monumenten, grens-curiosa en andere verweesde plekken

kerncentrale

50,47% was tegen! De nooit gebruikte kerncentrale van Zwentendorf (Oostenrijk)

Ongebruikte en half afgebouwde kerncentrales zijn er volop. Wereldwijd staan er nog een stuk of 100 nucleaire ruïnes te wachten op mijn camera. Die in  Zwentendorf heeft inmiddels bezoek gehad en dit is zijn verhaal.

‘Zwentendorf’ is  de enige ongebruikte kerncentrale ter wereld die helemaal  is afgebouwd. De brandstofstaven hingen klaar, een druk op de knop was voldoende om de centrale op te starten. Het kwam er nooit van.

Eind jaren 60. Oostenrijk wil ook mee in de 1280px-AKW_Zwentendorf_inside_2nucleaire vaart der volken en plant drie kerncentrales. De bouw van de eerste, in Zwentendorf begint op  4 april 1972. Al na een paar weken wordt de regio getroffen door een voor Oostenrijkse begrippen zware aardbeving (5.3 Schaal v. Richter). De fundamenten raken beschadigd en men begint opnieuw. De tegenstand vanuit de bevolking groeit en is in 1975 op een hoogtepunt: 500.000 mensen protesteren tegen de bouw. Opvallendste demonstranten zijn 9 moeders uit de regio die voor het Bundeskanzleramt in hongerstaking gaan.

De kerncentrale verdeelt het land tussen de Kontrollraum_AKW_Zwentendorf_20121116machtighebbers enerzijds ( de regering, kanselier Kreisky, vakbonden, industrie, kamer van koophandel) en omwonenden en tegenstanders van kernenergie anderzijds . Kanselier Kreisky is vol vertrouwen en schrijft een referendum uit over  ‘Zwentendorf’.  Helaas pindakaas voor hem: op 5 november 1978 stemt  50,47% tegen! Gevolg: de Oostenrijkse Nationale Raad komt een maand later met een totaal verbod op kerncentrales in Oostenrijk.  Einde Zwentendorf, einde kernenergie in Oostenrijk en 3,5 miljard Schilling door het putje (ca. 1 miljard euro).

En wat moet je er dan mee? Plannen  om het ding om te bouwen tot een gascentrale leiden tot niets. Plannen voor een museum circuleren tot op de dag van vandaag. In 1987 komt een kilometer verderop wel een kolencentrale die gebruik maakt van de aanwezige stroomleidingen. ‘Kraftwerk Zwentendorf’ wordt ook gebruikt als leverancier van reserve-onderdelen voor  drie soortgelijke centrales in Duitsland en vanaf 2005 is de IMG_9979reactor in gebruik als oefenruimte voor Duitse atoomtechnici. Ook worden er af en toe tv-shows opgenomen en festivals georganiseerd. Sinds 2010 is de centrale op aanvraag voor iedereen te bezichtigen. Tijdens een uitgebreide rondleiding zijn in de kelder enige tijd geleden unieke videobeelden gevonden (zie links).

Dus de centrale heeft nooit stroom geleverd? Nou dat klopt niet helemaal. Sinds een paar jaar liggen er op het terrein en de daken van complex 1000 zonnepanelen. Die leveren niet de ooit geplande 692 megawatt, maar daar hoor je niemand meer over.

fimpjes/docu’s youtube: